^
^
Padre Pio | “Ortodoxia” Răsăriteană expusă | Dovezi uimitoare pentru Dumnezeu | A cazut, a cazut Babilonul!! | Știri | Convertire la Credinţa Catolică | Probleme & grupuri tradiționale catolice | Spiritualitate | Dicţionar Catolic |
Al treilea secret de la Fatima | În afara Bisericii nu este Mântuire | Introducere & Despre noi, & Informatii de contact | Fatima | Sfântul Rozariu | Biserica “Catolică” Vatican II expusă | What Fake Christians Get Wrong About Ephesians | Respingând pofta & impuritățile Iadului |
Biblia învață despre spovada făcută la preot
Ioan 20:22-23 – “[Isus] le-a zis: Primiți pe Duhul Sfânt. Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veți ține, vor fi ținute.”
Mulți necatolici cred că Biblia nu învață despre spovada făcută la preot. Potrivit lor, pentru a fi iertat chiar și de păcate grave, omul trebuie pur și simplu să creadă în Isus; sau, cel mult, să-și mărturisească păcatele direct lui Dumnezeu. Însă, această poziție, că spovada (mărturisirea) făcută la preot nu este necesară pentru păcate grave (păcate de moarte) de după botez – contrazice învățătura Bibliei.
ÎN VECHIUL TESTAMENT, TREBUIA SĂ MERGI LA PREOT PENTRU A FI IERTAT
Cine săvârșea un păcat în Vechiul Testament, nu putea pur și simplu să mărturisească lui Dumnezeu păcatul și să termine cu problema. Nu. Trebuia să meargă la preot. Acest lucru este învățat de-a lungul cărții Levitic, una dintre primele cărți din Vechiul Testament. Iată un exemplu în acest sens:
În acest pasaj vedem că rolul preotului era indispensabil pentru iertarea păcatelor. Acest lucru este învățat de-a lungul cărții Levitic, precum și în alte cărți fundamentale din Vechiul Testament. Iată un alt exemplu:
TREBUIA SĂ MERGI LA PREOT PENTRU A DEVENI CURAT
Nu numai că omul trebuia să meargă la preot pentru a fi iertat de păcate (după cum arată clar aceste pasaje și altele), ci și pentru a deveni curat. În Vechiul Testament, oamenii deveneau necurați după ce făceau anumite lucruri despre care Dumnezeu a spus că fac omul necurat. Pentru a deveni curat, trebuia să fie implicat preotul. Isus face referire la aceasta în Luca 5:13-14.
DUMNEZEU AVEA PREOȚI; DUMNEZEU AVEA PREOȚIE; DUMNEZEU RECONCILIA OAMENI PRIN PREOȚI
Unii ar putea spune: asta a fost în Vechiul Testament. Cum rămâne cu Noul Testament, după ce a venit Isus? Vom vedea că Noul Testament învață despre spovada făcută la preot. Însă aceste puncte din Vechiul Testament sunt importante și trebuie luate în considerare în primul rând, pentru că demonstrează cum lucrează Dumnezeu și cum a lucrat de-a lungul istoriei mântuirii. Dumnezeu avea preoți; Dumnezeu a întemeiat o preoție; Dumnezeu iartă și reconciliază oameni prin preoți. Oamenii trebuiau să meargă la preoți pentru a fi iertați.
În Numerii 3, vedem o referire la o linie distinctă de preoți. Doar lor le era permis să se ocupe de această lucrare specială.
Numerii 3:3 spune și că mâinile preoților erau consacrate; însă aceste lucruri au fost șterse din biblia protestantă.
În Deuteronom 17:9 și 24:8, citim despre necesitatea de a urma instrucțiunile preoților. În Deuteronom 26:1-5, citim despre aducerea la preot a roadelor cele dintâi.
NUMERII 5 DESPRE NECESITATEA DE A MĂRTURISI PĂCATELE
În Numerii 5:6-7, vedem că oamenii trebuie să-și mărturisească păcatele.
Restul capitolului conține instrucțiuni care implică preoții la fiecare pas. De exemplu:
Astfel, în Numerii capitolul 5, vedem un exemplu clar despre spovadă, precum și despre mijlocirea preoților. În Numerii 6:11, capitolul imediat următor, vedem că dacă un om devine întinat de o anumită acțiune “preotul să aducă pe unul ca jertfă pentru păcat iar pe celălalt ca ardere de tot, și să facă ispășire pentru acela...“
PĂCATELE SUNT IERTATE PRIN PREOT
În Numerii 15, vedem din nou că păcatele sunt iertate prin preot.
Acest lucru este repetat în Numerii 15:28.
EXOD ȘI LEVITIC ÎNVAȚĂ CĂ PREOȚII TREBUIE SĂ POARTE VEȘMINTE SPECIALE
În Exod 28:1-3, citim despre funcția preoțească, și că preoții poartă veșminte speciale.
Citim același lucru în Levitic 16:32.
LEVITIC ÎNVAȚĂ CĂ EXISTĂ SĂRBĂTORI SPECIALE: ZILE SFINTE DE OBLIGAȚIE (SĂRBĂTORI DE PORUNCĂ)
În Levitic 23:4, citim despre sărbători speciale, sau zile sfinte de obligație, care trebuie respectate.
Nu încape îndoială că Dumnezeu a întemeiat o preoție. Dumnezeu a întemeiat-o pentru ca oamenii să fie reconciliați, iertați și curățați prin slujirea preoților. Astfel a lucrat Dumnezeu în Vechiul Testament. Cum rămâne cu Noul Testament?
ISUS NU A VENIT SĂ STRICE LEGEA, CI SĂ O ÎMPLINEASCĂ – A ÎNTEMEIAT O PREOȚIE
Isus nu a venit să strice legea sau profeții, ci să împlinească. Nu încape îndoială că Noul Testament îl depășește pe Cel Vechi. Îl depășește atât de mult încât Vechiul Testament nu mai rămâne în vigoare. Isus a îndeplinit toate profețiile din Vechiul Testament. A făcut un Testament (Legământ) Nou și superior, perfect, făcându-l pe Cel Vechi să dispară (Evrei 8:13).
Însă Noul Testament are asemănări cu Vechiul Testament, fiind împlinirea lui. De exemplu, în Vechiul Testament erau 12 triburi cu 12 lideri tribali, iar Moise avea 70 de bătrâni; de asemenea, în Noul Testament, Isus a avut 12 apostoli și 70 alți ucenici, după cum vedem în Luca 10. Un alt exemplu este cum Isus moștenește tronul lui David, după cum citim în Luca 1:32 și Faptele Apostolilor 2:30.
Isus și Regatul Său spiritual (Biserica Sa) îndeplinesc ceea ce a fost prefigurat în Regatul monarhiei lui David.
Un alt exemplu despre cum Noul Testament corespunde cu Vechiul ar fi modul în care, în Vechiul Testament, un tată transmite binecuvântarea către fiul său prin punerea mâinilor. În Deuteronom 34:9, vedem că autoritatea spirituală este transmisă de la Moise la Iosua prin punerea mâinilor. În mod asemănător, în Noul Testament preoții sunt hirotoniți prin punerea mâinilor, după cum citim în 2 Timotei 1:6.
Așadar, trebuie înțeles că în timp ce Regatul lui Isus și Noul Testament (Noul Legământ) întrec și anulează Vechiul Testament, cu toate acestea, Noul Testament îndeplinește, perfecționează și corespunde cu Vechiul în multe moduri. (Ar trebui scos în evidență faptul că iertarea păcatelor sau justificarea în Vechiul Testament era o dezlegare inferioară de păcate care îndepărta mânia lui Dumnezeu, însă nu ștergea complet păcatele. Iertarea completă a păcatelor a putut avea loc doar după venirea lui Isus Cristos și întemeierea Noului Testament. A se vedea Evrei 10:4).
Prin urmare, la fel cum, fără îndoială, a fost o preoție în Vechiul Testament, există preoție și în Noul Testament. Apostolii au fost făcuți preoți și episcopi de Isus Cristos.
ISUS DĂ APOSTOLILOR PUTEREA DE A IERTA PĂCATE
Isus dă preoților puterea de a ierta păcate. Citim aceasta clar în Ioan capitolul 20.
Isus spune: cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veți ține (nu le veți ierta), vor fi ținute (nu vor fi iertate). Este cât se poate de clar. Apostolii ar putea determina care păcate să le ierte și care să le țină doar dacă aud o mărturisire a păcatelor. Acest pasaj dovedește că Isus a instituit spovada făcută la preoți.
CA FIUL OMULUI, ISUS ARE PUTEREA PE PĂMÂNT DE A IERTA PĂCATE ȘI POATE ȘI A TRANSFERAT ACEASTĂ PUTERE ALTORA
Chiar dacă înțelesul din Ioan 20:23 este evident, există un alt punct care trebuie remarcat în această privință. În Matei 9:6-8 citim:
Isus a fost Dumnezeu adevărat și om adevărat, însă observați că acest pasaj evidențiază faptul că El are autoritate fiind Fiul omului să ierte păcate. Din moment ce Isus are autoritate de a ierta păcate ca Fiul omului (după cum este clar și din Matei 28:18, când El spune că i-a fost dată toată puterea în Cer și pe pământ) atunci El poate transfera această autoritate altora. Să privim Ioan 20:21 încă o dată:
La fel cum Isus a fost trimis ca Fiul omului cu putere pe pământ să ierte păcate, El îi trimite pe apostolii Săi pentru a distribui iertarea Sa altora.
SF. PAUL SPUNE CĂ PREOȚII ÎI RECONCILIAZĂ PE OAMENI CU DUMNEZEU, CA ÎMPUTERNICIȚI AI LUI CRISTOS
De aceea sf. Paul, care a fost făcut preot și episcop în Biserică, spune aceasta:
Acest pasaj spune clar că Isus îi trimite pe apostolii Săi să fie împuterniciți ai reconcilierii și iertării Sale. De aceea Biserica a învățat că preoții, ascultând spovada, stau în locul lui Cristos. Ei nu sunt un obstacol, ci cale a reconcilierii Sale; după cum spune sf. Paul: “Vă rugăm pentru Cristos: împăcați-vă cu Dumnezeu.“
De aceea în Ioan 20:23 Isus dă apostolilor Săi puterea de a ierta și a ține păcate, imediat după ce îi trimite în Ioan 20:21 (așa cum Tatăl Său l-a Trimis pe El).
Mai mult decât atât, în Faptele Apostolilor, citim că oamenii veneau și își mărturiseau păcatele.
Toate acestea demonstrează fără nicio îndoială că Isus a instituit spovada făcută la preoți.
ISUS DĂ APOSTOLILOR PUTEREA DE A LEGA ȘI A DEZLEGA PĂCATE
Confirmând și mai mult că Biblia învață despe spovada făcută la preot, vedem în Matei 18:18 că apostolilor le-a fost dată puterea de a lega și a dezlega păcate.
Acest lucru are aplicație pentru iertarea păcatelor, și pentru faptul că Isus a distribuit autoritatea Sa preoților și episcopilor valizi din unica Sa Biserică. Autoritatea care este exercitată de preoți și episcopi trebuie folosită sub autoritatea unică a cheilor, care au fost date doar sfântului Petru în Matei 16:18-19.
DACĂ NE MĂRTURISIM PĂCATELE, EL ESTE FIDEL ȘI DREPT SĂ NE IERTE PĂCATELE
Observați că pasajul spune “dacă” ne mărturisim păcatele, el este fidel și drept să ne ierte păcatele. Nu spune că ne va ierta păcatele indiferent dacă ne mărturisim sau nu păcatele, sau atâta timp cât credem.
IACOB 5 ÎNVAȚĂ DESPRE SACRAMENTUL CATOLIC UNGEREA DE PE URMĂ
În Iacob 5, vedem referiri la mărturisirea păcatelor, preoți, și iertarea păcatelor.
Acest pasaj este o dovadă clasică pentru sacramentul catolic ungerea de pe urmă. Ungerea de pe urmă este sacramentul catolic primit atunci când omul este pe moarte; este o ungere preoțească și un rit care, dacă este primit în mod corespunzător, îl întărește pe om în boala sa finală și îi iartă păcatele. În acest pasaj din Iacob 5, citim că trebuie să ne mărturisim păcatele unul altuia. Această instrucțiune vine direct după ce se face referire la a chema bătrânii/preoții Bisericii. Acceasta ne arată, încă o dată, necesitatea spovezii și preoților, precum și legătura dintre cele două.
Aceste lucruri demonstrează că Noul Testament învață că spovada făcută la preot este necesară pentru iertarea păcatelor de moarte comise după botez. De aceea Biserica Catolică tradițională, unica Biserică a lui Isus Cristos, a învățat aceasta de mai bine de 2000 de ani.
PĂRINȚII BISERICII PRIMARE AU ÎNVĂȚAT DESPRE SPOVADĂ
Părinții Bisericii de asemenea au crezut în spovadă și au învățat că este necesară. Mărturia lor confirmă că spovada este adevărata învățătură a lui Isus Cristos și a Bibliei.
În timpul primelor secole ale Bisericii, spovezile erau uneori făcute public la preot sau episcop în fața altora din congregație, iar uneori erau făcute în mod privat doar în fața preotului sau episcopului.
Una dintre cele mai bune dovezi de la părinții Bisericii pentru spovadă vine din aproximativ anul 245 d.Cr. de la faimosul scriitor al Bisericii primare, Origene.
Origene învață clar că mărturisirea numai la Domnul nu este destul; trebuie făcută spovada la preot.
Toate acestea dovedesc faptul că Biblia învață despre necesitatea mărturisirii păcatelor la preot (spovada la preot). Biserica Catolică tradițională a rămas mereu credincioasă acestei învățături biblice deoarece Biserica Catolică este unica Biserică a lui Cristos.