^
^
Padre Pio | “Ortodoxia” Răsăriteană expusă | Dovezi uimitoare pentru Dumnezeu | A cazut, a cazut Babilonul!! | Știri | Convertire la Credinţa Catolică | Probleme & grupuri tradiționale catolice | Spiritualitate | Dicţionar Catolic |
Al treilea secret de la Fatima | În afara Bisericii nu este Mântuire | Introducere & Despre noi, & Informatii de contact | Fatima | Sfântul Rozariu | Biserica “Catolică” Vatican II expusă | What Fake Christians Get Wrong About Ephesians | Respingând pofta & impuritățile Iadului |
Dicționar catolic
–Glosarul de termeni şi principii poate fi un ajutor rapid pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu unele dintre frazele, subiectele şi principiile care sunt frecvent menționate în această carte. Deoarece considerăm că este mai benefic astfel, glosarul a fost aranjat pe subiecte şi nu alfabetic.–
Papalitate – funcţia de papă (succesorul sfântului Petru) care a fost întemeiată de Isus Cristos (Mt. 16:18-20; Ioan 21:15-17) pe sfântul Petru ca şi cap al Bisericii creştine. Episcopii Romei sunt succesorii sfântului Petru. Ei deţin aceeaşi întâietate în Biserica creştină pe care şi sfântul Petru a avut-o în Biserica apostolică.
Magisteriu – autoritatea de învăţare deţinută de Biserica catolică, exercitată de un papă atunci când cu autoritatea papalităţii proclamă o dogmă. Nu fiecare declaraţie a unui papă adevărat este învăţătura magisteriului. Un papă vorbeşte în virtutea magisteriului atunci când sunt îndeplinite anumite condiţii (aşa cum este definit de Vatican I). Cei care sunt credincioşi magisteriului sunt cei care sunt credincioşi faţă de ceea ce toţi papii din istorie au învăţat dogmatic sau au arătat ca fiind ceea ce Biserica catolică a crezut dintotdeauna.
Ex Cathedra – Latină pentru “de la Scaun”. Se referă la atunci când un papă vorbeşte infailibil de pe Scaunul sfântului Petru, când a îndeplinit condiţiile pentru o pronunţare infailibilă. Este erezie şi păcat de moarte să contrazici o declaraţie ex cathedra a unui papă, căci constituie dogma pe care Cristos a revelat-o Bisericii. Declaraţiile ex cathedra sunt imutabile (neschimbătoare).
Revelaţie Divină/Dogmă – Învăţătura revelaţiei divine este adevărul lui Isus Cristos. Biserica catolică învaţă că cele două surse de revelaţie divină sunt Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie; adevăratul lor conţinut este proclamat de magisteriul Bisericii catolice. Revelaţia divină s-a sfârşit odată cu moartea ultimului apostol. Dogma este neschimbătoare. Când un papă defineşte o dogmă, nu face dogma adevărată din acel moment, ci declară solemn fără greşeală ceea ce a fost mereu adevărat de la moartea ultimului apostol. Dogmele trebuie crezute aşa cum Biserica “le-a declarat odată”, fără vreo depărtare de la acel înţeles spre o “înţelegere mai profundă”.
Eretic – o persoană botezată care respinge o dogmă a Bisericii catolice. Ereticii sunt automat excomunicaţi din Biserică (ipso facto) fără vreo declaraţie, pentru respingerea unei învăţături autoritare a Credinţei.
Schismatic – o persoană botezată care refuză comuniunea cu un papă adevărat sau cu catolici adevăraţi. Schismaticii sunt aproape întotdeauna şi eretici. Schismaticii de asemenea atrag asupra lor excomunicarea automată.
Apostat – o persoană botezată care nu doar neagă unul sau mai multe adevăruri ale Credinţei catolice, ci abandonează cu totul Credinţa catolică. Apostaţii de asemenea atrag asupra lor excomunicarea automată.
Antipapă – cineva care în mod fals pretinde că e papă (i.e. cineva care în mod fals pretinde să fie episcopul Romei). Au fost peste 40 de antipapi în istoria Bisericii, inclusiv unii care s-au instalat în Roma. Această carte dovedeşte că revoluţia Vatican II a fost introdusă de antipapi pozând drept papi adevăraţi.
Sedevacante; poziţia sedevacante – Sede este din latină pentru “scaun” şi Vacante este din latină pentru “gol.” O perioadă sedevacante este o perioadă când nu este un papă: Scaunul sfântului Petru este gol. Aceasta se întâmplă de obicei după moartea sau abdicarea unui papă; a avut loc de peste 200 de ori în istoria Bisericii, şi a durat uneori chiar şi ani întregi. Doctorii Bisericii învaţă de asemenea că Scaunul lui Petru ar deveni vacant dacă un papă ar deveni eretic-formal. Poziţia sedevacante descrie poziţia catolicilor tradiţionali, care consideră că Scaunul sfântului Petru este în prezent vacant deoarece se poate dovedi că persoana care se află în Roma este un eretic-formal, şi în consecinţă nu poate fi un papă adevărat.
Vatican II – un conciliu care a avut loc între 1962-1965. Vatican II a pretins a fi un conciliu general al Bisericii catolice, însă a fost de fapt un “conciliu tâlhăresc” revoluţionar care a învăţat doctrine condamnate de Biserica catolică. Vatican II a introdus o religie nouă, şi a fost responsabil pentru roadele incredibil de rele şi schimbările revoluţionare care au urmat în consecinţă.
Secta Vatican II – această frază descrie Biserica falsă ce a apărut de la Vatican II, care a fost prezisă în profeţiile catolice şi în Sfânta Scriptură. Această sectă contrafăcută este plină de erezii, apostazie şi cele mai cumplite scandaluri, după cum documentează în detaliu mare această carte. Se dovedeşte că secta Vatican II nu este Biserica catolică, ci o falsitate a Diavolului, care încearcă să piardă oamenii în timpul marii apostazii.
Novus Ordo Missae – Latină pentru Noua Rânduială a Liturghiei; se referă la noua liturghie promulgată de antipapa Paul al VI-lea pe 3 aprilie 1969.
Biserica Novus Ordo – După cum se face referire pe acest site, e practic sinonim cu termenul “secta Vatican II”, care descrie contrafăcuta Biserică Vatican II, noua liturghie şi pe adepţii ei.
Catolic Tradiţional – o persoană care e pur şi simplu un catolic ce aderă la Credinţa catolică din toate timpurile, care respectă toate dogmele proclamate de papi, şi aderă la riturile tradiţionale ale Bisericii. Un catolic tradiţional nu acceptă falsa religie Vatican II sau noua liturghie (liturghia Novus Ordo), deoarece sunt noutăţi opuse învăţăturii catolice.
Fals Tradiţionalist – o persoană care aderă la Credinţa catolică tradiţională în anumite feluri (de exemplu, respingerea ecumenismului sau respingerea unor părţi din Vatican II), însă de asemenea se supune în anumite privinţe sectei Vatican II. Supunerea falşilor “tradiţionalişti” în faţa sectei Vatican II se întâmplă de obicei pentru că acceptă “papii” de după Vatican II ca fiind papi adevăraţi, când se poate dovedi că “papii” de după Vatican II sunt de fapt antipapi (după cum se dovedeşte pe acest site).
Ecumenism – se referă la învăţătura Vatican II şi a “papilor” de după Vatican II, care spune că trebuie să respectăm, se ne unim, să ne rugăm în comun şi să stimăm falsele religii. “Ecumenismul”, aşa cum este practicat şi învăţat de secta Vatican II, este condamnat în mod direct de învăţătura catolică, de papii adevăraţi şi de întreaga Tradiţie a Bisericii. Acest ecumenism pune adevărata religie la acelaşi nivel cu falsele religii, şi pe adevăratul Dumnezeu la acelaşi nivel cu falşi dumnezei. Ecumenismul sectei Vatican II este demascat în detaliu în această carte. Unii spun că, în mod strict, ecumenismul se referă la practica eretică de a te uni cu sectele schismatice şi protestante, în timp ce dialogul interreligios se referă la aceeaşi practică cu religiile necreştine. Însă cei doi termeni au devenit sinonime astăzi.
CONCEPTE CATOLICE CU PRIVIRE LA RELIGIILE NECATOLICE
Religiile necatolice sunt false/ Nu este mântuire în afara Bisericii Catolice – Biserica catolică învaţă ca dogmă că este o singură religie adevărată şi un singur Dumnezeu adevărat. Biserica învaţă că toate religiile necatolice sunt false şi aparţin Diavolului. Este dogmă a Credinţei catolice că În afara Bisericii catolice nu este mântuire (extra ecclesiam nulla salus). Aceasta a fost de şapte ori definită ex cathedra de papi.
Păgânism/închinarea la alţi dumnezei – Termenul păgânism se referă la religiile false, politeistice, precum budismul, hinduismul, etc. Păgânii se închină la mai mulţi dumnezei. Biserica catolică învaţă că dumnezeii la care se închină membrii religiilor păgâne sunt diavoli.
Islam – o religie falsă revelată de falsul profet Mahomed (Muhammad). Adepţii acestei religii se numesc musulmani, şi se ghidează după cartea numită Coran. Musulmanii resping Preasfânta Treime şi dumnezeirea lui Cristos. Învăţătura catolică învaţă că islamul este o sectă demonică şi o urâciune (i.e. o sectă a Diavolului). Musulmanii sunt necredincioşi şi trebuie convertiţi ca să se poată mântui.
Însă secta Vatican II umple islamul cu laude şi îl consideră o religie bună.
Iudaism – religia care spune că Isus Cristos nu este Mesia şi încearcă să practice Vechiul Legământ dat prin medierea lui Moise. Iudaismul spune că Mesia încă nu a venit pentru prima dată. Biserica catolică învaţă că vechiul Legământ a fost revocat odată cu venirea lui Cristos, că e păcat de moarte să continui să îl practici (vezi Conciliul din Florenţa), şi că adepţii religiei iudaice nu se pot mântui dacă nu se convertesc la Isus Cristos şi Credinţa catolică.
“Ortodoxia” / “Ortodox” Estic – adepţii schismei care a avut loc în anul 1054 faţă de Biserica catolică. “Ortodocşii” resping dogma papalităţii, infailibilitatea papală, şi ultimele 13 concilii dogmatice ale Bisericii. De asemenea, permit divorţul şi recăsătoria. Biserica catolică învaţă că sunt eretici şi schismatici, şi trebuie convertiţi pentru unitate şi pentru ca să se poată mântui.
Însă secta Vatican II spune că “ortodocşii” nu trebuie convertiţi. După cum documentăm pe acest site, secta Vatican II învaţă că ei sunt parte din adevărata Biserică şi pe drumul spre mântuire.
Protestanţi – Adepţii sectelor care s-au rupt de Biserica catolică după răzvrătirea lui Martin Luther în 1517. Protestanţi sunt cei care resping dogma catolică în una sau mai multe privinţe. Cel care respinge sau protestează împotriva oricărei dogme catolice este eretic şi ipso facto excomunicat. Protestanţii resping dogma catolică de obicei în privinţa preoţiei, liturghiei, sacramentelor, papalităţii, necesității credinţei şi faptelor, mijlocirii sfinţilor, etc.
Secta Vatican II însă, spune că protestantismul nu este erezie, că protestanţii nu sunt eretici, că sectele lor sunt mijloace de mântuire şi că fac parte din adevărata Biserică.
ALTE CONCEPTE CATOLICE IMPORTANTE
Catolicii nu pot participa la închinare necatolică – Înainte de Vatican II, toate manualele de morală teologică catolică reiterau învăţătura tradiţională a Bisericii – că e păcat de moarte împotriva legii divine ca cineva să participe la închinare necatolică. După Vatican II această activitate aducătoare de păcat de moarte este în mod oficial încurajată (e.g., vezi secţiunea din această carte intitulată: Secta Vatican II contra Bisericii Catolice în privinţa participării la închinare necatolică).
Erezia poate fi manifestată prin faptă – În timp ce unii oameni îşi manifestă erezia prin declaraţii scrise sau vorbite, marea parte a ereziei şi apostaziei este manifestată prin faptă, nu prin cuvânt. Oamenii îşi manifestă erezia sau apostazia mergând la temple necatolice pentru a se închina, precum sinagoga sau moscheea, sau alăturându-se protestanţilor şi schimaticilor în închinarea acestora din biserici.
De aceea sf. Toma de Aquino a învăţat că dacă cineva ar face închinăciune la mormântul lui Mahomed, acela e un apostat. Asemenea acţiune luată şi separat ar arăta că nu are Credinţa catolică, şi că acceptă falsa religie a islamului.
Vedem aici că erezia împotriva dogmei Neprihănitei Zămisliri poate fi semnificată şi prin cuvânt, prin scris sau “prin alte mijloace externe”. De fapt, în cartea sa Principles of Catholic Theology, Benedict XVI a recunoscut că acţiunile şi gesturile ecumenismului, pe care secta de după Vatican II le-a făcut către schismaticii estici, semnifică întocmai că (potrivit sectei Vatican II) schismaticii nu trebuie să accepte întâietatea papală (primatul papal):
Se va discuta mai mult în carte, însă aceasta este o recunoaştere stupefiantă, din partea liderului curent al sectei Vatican II, că acţiunile ecumenismului semnifică erezie împotriva întâietăţii papale. Acesta este un exemplu clar de erezie manifestată prin faptă.
Biserica catolică respinge pe toţi cei care au păreri contrare ei – Cei care resping învăţătura dogmatică a Bisericii catolice sunt condamnaţi, anatemizaţi şi respinşi de Biserică.
Să respingi o dogmă a Bisericii catolice înseamnă să respingi întreaga Credinţă, căci Cristos este garantul dogmelor ei –
Catolicii nu sunt în comuniune cu ereticii – Toţi care resping Credinţa Bisericii catolice sunt în afară şi străini faţă de comuniunea ei; catolicii adevăraţi nu trebuie să fie uniţi în vreo comuniune cu ei.
Trebuie opus rezistenţă clericilor, inclusiv episcopilor sau papilor dacă se depărtează de Credinţă; îşi pierd automat funcţia dacă devin eretici publici
Ce este o depărtare publică de la Credinţă?
Indefectibilitate – se referă la promisiunea lui Cristos că va fi mereu cu Biserica Sa (Mt. 28) şi că porţile Iadului nu pot birui Biserica (Mt. 16). Indefectibilitatea înseamnă că Biserica catolică va rămâne în esenţă ceea ce este, până la sfârşitul timpului. Indefectibilitatea Bisericii necesită ca cel puţin o rămăşiţă a Bisericii să existe până la sfârşitul lumii, ca învăţăturile oficiale ale Bisericii să nu aibă erori, şi ca un papă adevărat să nu înveţe vreodată în mod autoritar greşeli întregii Biserici. Nu exclude antipapi care ar poza drept papi adevăraţi sau o sectă contrafăcută care reduce susţinătorii adevăratei Biserici Catolice la câţiva rămaşi în timpul zilelor de pe urmă, aceste lucruri fiind exact ceea ce a fost prezis că se va întâmpla spre sfârşitul lumii şi ce s-a întâmplat în timpul crizei ariene.
Note de final pentru secţiunea Glosarului de Termeni şi Principii
[1] Denzinger, The Sources of Catholic Dogma [Magisteriul Bisericii], B. Herder Book. Co., ediţia a treisprezecea în engleză, 1957, nr. 1839.
[2] Denzinger 1800, ediție în engleză.
[3] Denzinger 1818, ediție în engleză.
[4] The Papal Encyclicals [Enciclicele Papale], ediţie în engleză de Claudia Carlen, Raleigh: The Pierian Press, 1990, vol. 2 (1878-1903), p. 393.
[5] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 3 (1903-1939), p. 125.
[6] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 1 (1740-1878), p. 230.
[7] Denzinger 714, ediție în engleză.
[8] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 3 (1903-1939), p. 381.
[9] Decrees of the Ecumenical Councils [Decrete ale Conciliilor Ecumenice], ediţie în engleză, Sheed & Ward and Georgetown University Press, 1990, vol. 1, p. 479.
[10] Von Pastor, History of the Popes II [Istoria Papilor II], ediţie în engleză, 346; citat de Warren H. Carroll, A History of Christendom [O Istorie a Creştinătăţii], ediţie în engleză, vol. 3 (The Glory of Christendom) [Gloria Creştinătăţii], Front Royal, VA: Christendom Press, p. 571.
[11] Denzinger 712, ediție în engleză.
[12] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 1 (1740-1878), p. 41-42.
[13] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 1 (1740-1878), p. 57.
[14] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 3 (1903-1939), p. 242.
[15] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 1 (1740-1878), p. 201.
[16] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 3 (1903-1939), p. 317.
[17] Sf. Toma de Aquino, Summa Theologica, Pt. I-II, Î. 103., Art. 4
[18] Sf. Toma de Aquino, Summa Theologica, Pt. II, Î. 12, Art. 1, Ob. 2
[19] Denzinger 1641, ediție în engleză.
[20] Benedict al XVI-lea, Principles of Catholic Theology [Principii de Teologie Catolică], ediţie în engleză, San Francisco: Ignatius Press, 1982, p. 198.
[21] Denzinger 246, ediție în engleză.
[22] Denzinger 705, ediție în engleză.
[23] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 2 (1878-1903), p. 394.
[24] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 2 (1878-1903), p. 393.
[25] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 2 (1878-1903), p. 393.
[26] Citat în Sacerdotium, # 2, Instauratio Catholica, Madison Heights, WI, p. 64.
[27] The 1917 Pio-Benedictine Code of Canon Law, tradus în engleză de Dr. Edward Von Peters, Ignatius Press, 2001, p. 83.
[28] The Papal Encyclicals, ediţie în engleză, vol. 2 (1878-1903), p. 401.
[29] The 1917 Pio-Benedictine Code of Canon Law, tradus în engleză de Dr. Edward Von Peters, p. 695.
[30] Dom Prosper Guéranger, The Liturgical Year [Anul Liturgic], ediţie în engleză, Loreto Publications, 2000, vol. 4, p. 379.
[31] Citat de sf. Robert Bellarmin, De Romano Pontifice, II, 30.
[32] Sf. Francisc De Sales, The Catholic Controversy [Controversa Catolică], ediţie în engleză, Rockford, IL: Tan Books, 1989, p. 305-306.
[33] Sf. Robert Bellarmin, De Romano Pontifice, II, 30.
[34] Sf. Atanasie, Epistolă către Catolici.