^
^
Padre Pio | “Ortodoxia” Răsăriteană expusă | Dovezi uimitoare pentru Dumnezeu | A cazut, a cazut Babilonul!! | Știri | Convertire la Credinţa Catolică | Probleme & grupuri tradiționale catolice | Spiritualitate | Dicţionar Catolic |
Al treilea secret de la Fatima | În afara Bisericii nu este Mântuire | Introducere & Despre noi, & Informatii de contact | Fatima | Sfântul Rozariu | Biserica “Catolică” Vatican II expusă | What Fake Christians Get Wrong About Ephesians | Respingând pofta & impuritățile Iadului |
“Justificarea numai prin credință” și “odată salvat pentru totdeauna salvat” complet dezmințite de Biblie
Iacob 2:24 – “Deci vedeți că omul este justificat prin fapte și nu numai prin credință.”
Majoritatea covârșitoare a protestanților cred că Biblia învață că oamenii sunt justificați (îndreptați; puși într-o stare în care vor fi mântuiți; puși în starea de har sfințitor) numai prin credință în Isus – adică, fără a lua în considerare acțiunile, faptele și păcatele lor. Majoritatea dintre ei cred și în “odată salvat pentru totdeauna salvat” sau securitatea veșnică: ideea că un om care crede în Isus nu poate pierde mântuirea veșnică. Aceste idei sunt false și complet în contradicție cu învățătura Bibliei. Să privim dovezile. Apoi, vom răspunde și la obiecții.
ISUS SPUNE CĂ PENTRU A EVITA IADUL OAMENII TREBUIE SĂ ELIMINE RADICAL OCAZIILE DE PĂCAT, NU DOAR SĂ CREADĂ
În Matei capitolul 5, găsim parabola despre tăierea mâinii sau ochiului pentru a evita Iadul.
Această parabolă, (care evident se referă la tăierea ocaziilor de a păcătui – lucrurile din viață care trag oamenii în infracțiuni împotriva lui Dumnezeu) are înțeles doar dacă păcatele și faptele sunt luate în considerare atunci când se determină dacă cineva se mântuiește. Renunțând la lucrurile păcătoase, la faptele rele, omul își va salva sufletul. Prin urmare, păcatele și faptele omului determină și ele justificarea lui. Dacă omul ar fi justificat numai prin credință, această parabolă nu ar avea niciun sens.
NU ORICINE ZICE “DOAMNE, DOAMNE” VA INTRA ÎN ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR, CI ACELA CARE ÎMPLINEȘTE VOINȚA LUI DUMNEZEU
Aici vedem că cel care “împlinește” voința lui Dumnezeu va intra în împărăția cerurilor, nu toți care consideră că Isus este Domnul. Apoi Isus accentuează acest punct declarând că pentru a fi a Lui trebuie să faci ceea ce spune El.
Cât mai clar trebuie să fie? Contează dacă asculți cuvintele Sale și le împlinești. Nu e numai prin credință.
PENTRU A FI MÂNTUIT, TREBUIE SĂ PERSEVEREZI PÂNĂ LA SFÂRȘIT
Aceasta contrazice în totalitate punctul de vedere protestant “odată mântuit pentru totdeauna mântuit.” A se vedea și Marcu 13:13 pentru același mesaj.
SF. PAUL SPUNE CĂ ESTE POSIBIL SĂ DEVINĂ RESPINS
Sf. Paul spune că se teme să nu devină “respins”. Cuvântul “respins” (în 1 Cor. 9:27) este tradus din cuvântul grec adokimos. Adokimos este tradus ca “netrebnic” în 2 Timotei 3:8 și în Romani 1:28. Descrie sufletele pierdute, cei care fac păcate de moarte, apostați, cei care se află în afara stării de justificare și/sau în afara credinței lui Isus.
În 2 Timotei 3:8 este folosit că să descrie oameni răi care “se opun adevărului, oameni stricați la minte, găsiți nevrednici în privința credinței” (Versiunea King James). Aceștia, evident, nu sunt oameni care se află în starea de justificare sau pe drumul spre Rai.
În Romani 1:28, adokimos este folosit pentru a descrie oameni care au fost lăsați pradă urâciunii păcatului – încă o dată, oameni care nu se află pe drumul spre Rai. De asemenea, adokimos se găsește și în alte pasaje, inclusiv Tit 1:16, Evrei 6:8 și în altă parte. În fiecare caz, nu se referă la oameni care se se află pe drumul spre Rai, ci se află în afara stării de justificare și/sau adevărata credință.
Declarând că ar putea deveni respins sau netrebnic (adokimos), nu încape îndoială că sf. Paul spunea că își poate pierde mântuirea și să fie osândit împreună cu ceilalți netrebnici. A fost sf. Paul un adevărat credincios justificat? Desigur că a fost. Prin urmare, Biblia învață că adevărații credincioși nu au asigurată mântuirea. Acest pasaj dezminte complet ideea de securitate veșnică sau ““odată mântuit pentru totdeauna mântuit.”
CEI CARE COMIT PĂCATE DE MOARTE, INCLUSIV DESFRÂNAȚII, BEȚIVII; ADULTERII, ETC. NU VOR MOȘTENI CERUL
Înainte de a trece mai departe, trebuie notat că, potrivit sfântului Toma de Aquino, păcatul de “necurăție” sau “afemeiere” (care exclude persoana din împărăția cerului, potrivit versetelor de mai sus) este masturbarea (Summa Theologiae, P. II-II, Î. 154, R. 11.)
Aceste pasaje pun mari probleme pentru cei care cred în “justificarea numai prin credință” sau securitate veșnică. Biblia învață că păcatele de moarte/păcatele grave) distrug starea de justificare. Învață că păcatele de moarte îi pun pe oameni într-o stare în care vor fi excluși din împărăția lui Dumnezeu. Aceasta coincide cu învățătura catolică: credinciosul își poate pierde starea de justificare și să fie osândit dacă va comite păcat de moarte (de exemplu, adulter, beție, uitatul la pornografie, etc.) și moare în această stare.
Acum, în lumina acestor pasaje, protestanții au o problemă. Dacă toți cei care comit păcat de moarte își pierd justificarea, “protestanții sola fide” ar trebui să spună că niciun credincios adevărat nu comite păcate de moarte. Însă, după cum vom vedea, acest răspuns nu este valabil. Există milioane de așa-ziși “creștini” care spun că au fost “mântuiți” prin credința în Isus. Un număr foarte mare dintre ei se îmbată, păcătuiesc trupește, fură, etc. În alte cuvinte, comit păcate de moarte clare despre care Biblia spune că distrug starea de justificare.
Deoarece Biblia spune clar că păcatele de moarte distrug justificarea, “protestanții sola fide” sunt forțați să afirme că toți acei “credincioși” care comit păcate de moarte nu erau credincioși adevărați. Trebuie să admită că “asigurarea” de justificare /mântuirie pe care acei oameni au crezut că o au “sola fide” (numai prin credință) era o iluzie, o înșelăciune. Nu aveau într-adevăr credința “mântuitoare”, potrivit lor, chiar dacă credeau că o au.
Însă, acest răspuns – că un “ADEVĂRAT” credincios nu poate comite păcate de moarte despre care Biblia spune că osândesc – este dezmințit de următorul verset pe care îl vom vedea. Dovedește că oamenii care cu siguranță au avut adevărată credință “salvatoare” și au fost justificați pot comite și ei acele păcate de moarte. Dacă le-ar comite, și-ar pierde justificarea.
EFESENI 5:5-8 DOVEDEȘTE CĂ ESTE POSIBIL CA ADEVĂRAȚII CREDINCIOȘI SĂ COMITĂ PĂCATE DE MOARTE ȘI SĂ ÎȘI PIARDĂ JUSTIFICAREA DIN CAUZA ACESTOR PĂCATE – ACEASTA DISTRUGE IDEEA DE “JUSTIFICARE NUMAI PRIN CREDINȚĂ” ȘI SECURITATE VEȘNICĂ
Acesta este un pasaj fascinant.
Mai întâi, sf. Paul menționează o serie de păcate de moarte, și spune că cei care fac astfel de lucruri nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu. Am văzut aceasta mai sus cu pasajele din Galateni 5 și 1 Corinteni 6:9. Așa cum am menționat deja, răspunsul protestant des întâlnit (și unicul posibil) la aceasta este că niciun credincios adevărat nu poate comite astfel de păcate care distrug starea de justificare.
Credincioșii justificați ar putea comite acele păcate grave; aceasta învață clar pasajul de mai sus. Sf. Paul îi avertizează în Efeseni 5:7 “să nu vă faceți părtași cu ei“. Prin urmare, credincioșii ar putea fi părtași cu cei care comit păcate de moarte. Și dacă există vreo îndoială că include credincioși autentici în avertisment, vorbește despre ei ca despre persoane ce sunt acum “lumină în Domnul” (credincioși adevărați).
Prin urmare, cei care sunt “lumină în Domnul” ar putea fi “părtași” cu cei care comit păcate de moarte, și în păcatele de moarte care distrug justificarea. Aceasta dezminte foarte clar “justificarea numai prin credință” și odată salvat pentru totdeauna salvat. Nimeni să nu vă amăgească cu cuvinte deşarte cum ar fi “justificarea numai prin credință”.
OAMENII POT URMA CALEA LUI ISUS ȘI APOI SĂ SE ÎNTOARCĂ ȘI SĂ FIE ÎNVINȘI
Acest verset indică faptul că oamenii care sunt justificați își pot pierde justificarea prin păcate. Este o dovadă clară a învățăturii catolice despre justificare. Unii ar putea încerca să spună că vorbește pur și simplu despre oameni care au auzit Evanghelia, nu despre cei care cred cu adevărat în ea. Acest argument eșuează. Versetul spune că acești oameni au “cunoscut calea dreptății” și “au fugit de întinările lumii”. Nu scapi de întinările lumii doar prin a auzi Evanghelia. Limbajul descrie pe cineva care merge pe calea justificării iar apoi se întoarce. De aceea 2 Petru 2:23 compară acest om cu o scroafă (porc), care a fost spălată (de exemplu, justificată) și apoi revine la noroi! Tot de aceea, mai devreme în același capitol, se face referire la îngerii care au păcătuit și au pierdut justificarea. Sf. Petru explică foarte clar.
ÎNGERII, ODATĂ JUSTIFICAȚI, PRIN PĂCAT ȘI-AU PIERDUT JUSTIFICAREA
Îngerii au fost creați în justificare; dar au păcătuit de moarte, au pierdut justificarea, și au fost aruncați în Iad. Aceste pasaje contrazic complet punctul de vedere protestant despre justificare.
DUMNEZEU ESTE CAUZA DE MÂNTUIRE VEȘNICĂ PENTRU TOȚI CEI CARE ASCULTĂ DE EL
Nu este numai prin credință.
ESTE POSIBIL PENTRU CREDINCIOȘI SĂ CADĂ – PUNCT!
Acest pasaj arată clar că oamenii care sunt credincioși, care “au devenit părtași ai Duhului Sfânt”, pot să cadă din starea de justificare. Fraza că este “imposibil” pentru astfel de persoane să fie reînnoite la acea stare se referă la harul inițial al botezului, prin care au fost prima dată curățați de păcat. Nu se pot boteza încă o dată, însă până și păcatele de moarte pot fi iertate în spovadă (Ioan 20:23). Acest pasaj demolează total teologia protestantă despre odată salvat pentru totdeauna salvat.
DUPĂ CE AU PRIMIT CUNOAȘTEREA ADEVĂRULUI CREDINCIOȘII POT FI OSÂNDIȚI DIN CAUZA PĂCATELOR LOR – DEZMINȚIND ASTFEL SOLA FIDE!
În aceeași carte și în același sens ca și avertismentul de mai sus (Evrei 6:4-6), acest pasaj spune că cei care au credința – sf. Paul vorbește despre “noi” – pot pierde mântuirea, ca urmare a păcatelor voite.
FĂRĂ SFINȚENIE, NIMENI NU-L VA VEDEA PE DOMNUL
Acest verset învață că justificarea necesară pentru mântuire este o sfințire: o sfințenie adevărată avută de persoană. Nu este, așa cum încearcă să susțină protestanții, neprihănirea lui Cristos fiind atribuită (adică, aplicată) unei persoane chiar dacă rămâne la interior nesfântă.
Explicând punctul de vedere protestant despre omul justificat, Martin Luther a spus că un om justificat este ca o movilă de bălegar acoperită cu zăpadă. Omul rămâne păcătos și nedrept la interior; dar, îndată ce crede, neprihănirea lui Cristos îi este aplicată ca o acoperire și o mantie. Acest lucru, potrivit doctrinei protestante, permite unui om nedrept și murdar să fie mântuit. Poate fi mântuit, chiar dacă el nu posedă sfințenia în sine, dar rămâne un bălegar de păcat la interior.
Putem vedea cum această idee se află în contradicție cu învățătura Bibliei, care spune că un om justificat este cu adevărat sfânt prin harul lui Dumnezeu. E sfințit și schimbat în interior; trebuie să aibă această sfințenie interioară pentru a-l putea vedea pe Dumnezeu.
De asemenea, trebuie subliniat faptul că ceea ce spune Dumnezeu se întâmplă. Dacă El îl pronunță pe cineva just, aceasta e deoarece acea persoană este cu adevărat justă, nu doar fictiv sau camuflat peste.
PARABOLA SEMĂNĂTORULUI – ESTE POSIBIL CA OAMENII SĂ CREADĂ PENTRU UN TIMP IAR APOI SĂ CADĂ
Aici vedem că un om poate crede însă o perioadă “de scurtă durată” iar apoi să cadă. Versiunile acestei parabole în Marcu și Luca explică și mai clar:
Isus spune clar în Luca 8:13 că acești oameni cred “pentru un timp”. Protestanții ar putea încerca să spună că aceasta se referă la oameni care nu cred cu adevărat. Însă nu se poate spune aceasta, căci Isus Însuși spune că ei cred pentru un timp.
Această întreagă parabolă combate – și nu are sens – în falsul punct de vedere despre justificare promovat de protestanți. Nu numai că ne învață faptul că persoana poate crede iar apoi să cadă, dar și că păcatele, tentațiile, preocupările lumești, eforturile de a învinge lumea și capcanele și grijile ei (Matei 13:22), toate fac parte din justificarea și mântuirea persoanei. Este o confirmare izbitoare a învățăturii catolice despre justificare, și o combatere izbitoare a poziției protestante.
Cei care aduc roade întru răbdare sunt cei care aud cuvântul și “îl păstrează” sau practică.
PARABOLA TALANȚILOR: DACĂ NU PRODUCI ROADE PENTRU DUMNEZEU, VEI FI OSÂNDIT – DIRECT CONTRAR JUSTIFICĂRII “NUMAI PRIN CREDINȚĂ”
Parabola talanților combate total punctul de vedere protestant despre justificare.
În această parabolă vedem că omul este condarnat pentru lene și pentru că nu a făcut ceea ce trebuie cu talanții pe care i-a primit. A fost condarnat pentru că nu a lucrat cu talanții săi pentru a câștiga mai mulți talanți! Această parabolă contrazice complet ideea de “justificare numai prin credință.” Ceea ce este extrem de interesant este că spune că Domnul culege de unde nu a semănat. În alte cuvinte, Domnul se așteaptă ca noi să facem și să producem propriile noastre lucrări, realizate cu harul Său. Dacă nu cooperăm cu harul Său pentru a produce astfel de lucrări – și nu suntem în stare să prezentăm astfel de lucrări supranaturale înaintea Sa la Judecată – vom fi aruncați în Iad. Această parabolă confirmă învățătura catolică despre lucrări, în timp ce combate complet părerile protestante.
ISUS VA DA FIECĂRUIA DUPĂ CEEA CE A FĂCUT
Vom vedea aceeași învățătură în Cartea către Romani și în Cartea Apocalipsei.
ISUS ÎI VA TRIMITE ÎN IAD PE CEI CARE SĂVÂRȘESC NELEGIUIREA
Dumnezeu îi va condanga pe oameni la Iad dacă aceștia săvârșesc nelegiuirea
FIECARE PERSOANĂ VA PRIMI RĂSPLATĂ SAU PEDEAPSĂ ÎN FUNCȚIEA DE CEEA CE A FĂCUT ÎN TRUP
Citim că omul trebuie să se străduiască pentru a fi acceptat de Cristos. Mai departe, vedem că oamenii vor primi în lumea viitoare răsplată sau pedeapsă, în funcție de ceea ce au făcut în trup “fie bine, fie rău”. Ceea ce omul a făcut (faptele sale) sunt considerate parte integrantă în mântuirea sau osândirea lui.
ESTE POSIBIL SĂ AI TOATĂ CREDINȚA ȘI SĂ NU FII NIMIC
Conform doctrinei protestante, numai credința acordă mântuirea. Astfel, unul care ar avea toată credința ar fi mântuit. Însă Biblia ne învață altfel: poți avea toată credința și să nu beneficiezi cu nimic. Justificarea nu este numai prin credință
CE TREBUIE SĂ FACI PENTRU A FI MÂNTUIT? ISUS SPUNE CĂ TREBUIE SĂ PĂZEȘTI PORUNCILE, NU DOAR SĂ CREZI
Fiind întrebat ce trebuie făcut pentru mântuire, Isus spune că trebuie să păzești poruncile și să-L urmezi.
GREU VA INTRA BOGATUL ÎN ÎMPĂRĂȚIA CERURILOR
Aici vedem că ceea ce face omul cu banii va afecta și mântuirea lui.
ISUS SPUNE SĂ VEGHEM, CA NU CUMVA SĂ NE GĂSEASCĂ FĂCÂND CEEA CE NU TREBUIE SAU COMIȚÂND PĂCATE
Versiunea acestei parabole în Evanghelia sfântului Luca scoate în evidență și mai mult necesitatea lucrărilor făcute pentru mântuire.
Iată în Luca 21 un alt pasaj interesant cu privire la acest punct:
În acest pasaj interesant vedem că eșecul în anumite privințe – un eșec în a evita păcate precum îmbuibarea de mâncare (ceea ce înseamnă răsfăț sau lăcomie) și beția -poate costa mântuirea omului. Aceasta ar trebui să ne arate încă o dată de ce “justificarea numai prin credință” este complet contrară și străină adevăratei Evanghelii.
CINE VREA SĂ-ȘI SALVEZE VIAȚA ȘI-O VA PIERDE
Vedem că ceea ce FACE omul, în renunțarea la lucrurile păcătoase pe care lumea le oferă în această lume, va determina dacă se mântuiește. În mod evident, nu este numai prin credință.
PENTRU A FI DISCIPOLUL SĂU TREBUIE SĂ ÎȚI DUCI CRUCEA
Mântuirea nu este obținută numai prin credință în Isus, ci prin credință și purtând crucea, folosind posesiunile cu prioritate pentru a face mântuirea în religia lui Isus Cristos cel mai important lucru din viața noastră.
TREBUIE SĂ PĂZIM CUVÂNTUL LUI ISUS
Pentru a nu vedea moartea trebuie să păzești cuvântul, nu numai să crezi.
DOAR CEI CARE IARTĂ VOR FI IERTAȚI
Ești iertat doar dacă ierți. Nu e numai prin credință.
OAMENII SUNT JUSTIFICAȚI ȘI CONDANGAȚI DE CUVINTELE LOR, NU DOAR PE BAZA FAPTULUI DACĂ EI CRED
Dar credeam că justificarea e numai prin credință, căci așa spun protestanții. Nu. Cuvintele tale, acțiunile tale, lucrările tale te vor justifica sau condanga, în plus față de faptul dacă tu crezi. În Ziua judecății omul va trebui să dea socoteală pentru toate acțiunile sale și pentru toate cuvintele sale. O parabolă similară este dată în Luca 19.
SIMON MAGUL A CREZUT IAR APOI A CĂZUT
În Faptele Apostolilor capitolul 8, citim despre Simon.
Însă doar câteva versete mai târziu, vedem că a căzut în păcat grav:
FELIX S-A CUTREMURAT CÂND PAUL I-A PREDICAT DESPRE EVANGHELIE ȘI CASTITATE, EVIDENT PENTRU CĂ TREBUIE SĂ EVIȚI NECURĂȚIA PENTRU A TE MÂNTUI
În Faptele 23 găsim alt pasaj interesant care este relevant pentru acest subiect.
Versiunea catolică sună astfel:
Felix s-a înfricoșat când sf. Paul a vorbit despre învățătura Evangheliei cu privire la castitate, evident pentru că sf. Paul l-a informat că păcatele în această privință exclud pe om de la mântuire. Felix s-a înfricoșat doar pentru că sf. Paul nu i-a predicat falsa evanghelie de “justificare numai prin credință”.
LUCRAȚI LA MÂNTUIREA VOASTRĂ CU TEAMĂ ȘI CUTREMUR
Lucrați la mântuirea voastră “cu teamă și cutremur”, evident pentru că oamenii își pot pierde mântuirea oricând prin păcate grave (păcate de moarte).
CARTEA CĂTRE ROMANI INDICĂ ÎN MOD CLAR CĂ FAPTELE SUNT O PARTE DIN JUSTIFICARE ȘI MÂNUIRE
*PENTRU O DEZMINȚIRE A OBIECȚIEI CU PRIVIRE LA ROMANI 3:28 ȘI FRAZA “FAPTELE LEGII” – O ÎNȚELEGERE GREȘITĂ DES ÎNTÂLNITĂ LA PROTESTANȚI – A SE VEDEA RĂSPUNSUL PENTRU ACEASTĂ OBIECȚIE DE LA SFÂRȘITUL SECȚIUNII
Teologia protestantă, care spune că omul este justificat numai prin credință, este contrazisă aproape de începutul Cărții către Romani, de discuția sfântului Paul în capitolul 2, despre cum oamenii vor fi condangați pentru ceea ce fac. Este contrazisă și atunci când Paul spune că Dumnezeu va da fiecăruia în funcție de FAPTELE sale, și că viața veșnică este pentru cei care lucrează spre dreptate.
Este foarte interesant că aceste pasaje vin la începutul Cărții către Romani. Acesta a fost modul lui Dumnezeu de a elimina orice neînțelegere cu privire la necesitatea de a face fapte și a evita păcate pentru mântuire, care ar putea să apară din interpretări greșite ale pasajelor ulterioare, care au fost scrise pentru a sublinia faptul că omul nu este justificat prin faptele Legii Vechi.
Despre ce vorbește? La sfârșitul capitolului 1, a dat o listă cu păcate de moarte, inclusiv necurăția, lăcomia, etc.
Va răsplăti fiecăruia după faptele sale, nu doar pe bază de credință. Continuă:
VIAȚA VEȘNICĂ ESTE PENTRU CEI STATORNICI ÎN BINE
MOARTEA VEȘNICĂ ESTE PENTRU CEI CARE NU SE SUPUN ADEVĂRULUI ȘI SĂVÂRȘESC RĂUL
Viața veșnică este dată celor care cred cu adevărat și fac ceea ce este bine. Moarte veșnică este pentru orice om, inclusiv credincioși, care fac răul sau comit păcate de moarte și mor în acea stare. Nu e numai prin credință.
DUHUL SFÂNT ESTE REVĂRSAT ÎN INIMILE CELOR JUSTIFICAȚI: SFINȚIRE INTERIOARĂ
Aici vedem că pentru cei care sunt justificați, iubirea lui Dumnezeu este revărsată în inimile lor. Acesta este punctul de vedere catolic despre justificare: că cei justificați sunt cu adevărat sfințiți în interior.
CREDINCIOȘII, DACĂ TRĂIESC DUPĂ TRUP, VOR SUFERI MOARTEA VEȘNICĂ
Vorbind “fraților”, deci credincioșilor, spune că dacă ei comit păcate grave ale trupului vor muri veșnic: vor fi osândiți. Aceasta contrazice total “justificarea numai prin credință”, odată mântuit pentru totdeauna mântuit, etc.
CREDINCIOȘII, DACĂ NU CONTINUĂ ÎN BUNĂTATE, VOR FI TĂIAȚI
În Romani capitolul 11, ajungem la un alt verset care distruge teologia protestantă.
Romani capitolul 11 vorbește în mod clar despre iudei fiind tăiați din cauza necredinței. Iar apoi în versetul 22, sf. Paul spune că și creștinii credincioși vor fi tăiați dacă nu continuă în bunătate. Aceasta distruge ideile de “justificare numai prin credință” și odată salvat pentru totdeauna salvat.
CREDINCIOSUL CARE PRIMEȘTE CU NEVREDNICIE EUHARISTIA, OSÂNDĂ ÎȘI MĂNÂNCĂ ȘI BEA
Sf. Paul spune că cei care mănâncă Euharistia cu nevrednicie sunt vinovați de un păcat grav împotriva trupului și sângelui Domnului. Ei își beau osândă. Desigur, vobește credincioșilor, căci a clarificat aceasta în 1 Cor. 5:12. Aceasta este clar și din faptul că doar credincioșii ar participa la Euharistie. În mod evident, prin urmare, credincioșii pot fi osândiți din cauza păcatelor grave, precum comiterea de sacrilegiu primind Euharistia nevrednic. Acest pasaj dezminte ideea protestantă de “justificare numai prin credință” și confirmă învățătura catolică.
1 COR. 7 DISTRUGE “JUSTIFICAREA NUMAI PRIN CREDINȚĂ”, ÎNVĂȚÂND CĂ ESTE MAI BINE PENTRU ANUMIȚI CREDINCIOȘI SĂ SE CĂSĂTOREASCĂ DECÂT SĂ ARDĂ
Sf. Paul spune foarte clar în 1 Cor. că vorbește despre problemele care pot să se abată asupra celor din cadrul Bisericii.
Acest lucru devine foarte important în capitolul 7.
Există o serie de lucruri foarte importante în acest pasaj. În primul rând, vedem învățătura clară și repetată că starea de celibat este superioară starii de căsătorie. Acest lucru confirmă învățătura catolică. Biserica catolică învață că starea de căsătorie nu este o stare rea, ci o stare care este inferioară stării de celibat. Isus învață același lucru în Matei 19:12, dar spune că nu toți pot face un angajament al întregii vieți pentru Dumnezeu. Această învățătură biblică despre celibat reprezintă motivul pentru care preoții și persoanele religioase catolice din ritul roman fac un jurământ de celibat.
Acum la punctul principal în ceea ce privește ideea protestantă de justificare numai prin credință. Tocmai am stabilit că în 1 Corinteni 5:12, sf. Paul spune clar că vorbește cu credincioși. Vorbind cu credincioși, sf. Paul spune că “este mai bine să se căsătorească decât să ardă” (1 Cor. 7:9). Acest lucru indică în mod clar că până și adevărații credincioși care cad în păcate grave își pot pierde justificarea și să ardă în Iad. Le spune că este mai bine să se căsătorească decât să ardă, evident pentru că unii dintre ei ar comite păcate de moarte trupești dacă nu s-ar căsători. Aceasta dezminte complet religia protestantă și confirmă învățătura catolică despre justificare.
SFINȚIREA ȘI JUSTIFICAREA SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ACELAȘI TIMP
Acest verset îi numește “sfințiți” pe cei care au fost justificați, înainte de a menționa că au fost justificați. Aceasta dovedește că sfințirea și justificarea se întâmplă în același timp. Contrazice punctul de vedere protestant, care spune că justificarea și sfințirea nu sunt unul și același lucru. Protestanții spun că omul este declarat justificat, dar în interior rămâne nesfințit.
CERUL ESTE DOAR PENTRU CREDINCIOȘII CARE ÎNVING
Biblia spune că doar cei care înving vor ajunge în Cer. Pasajul este despre credincioși, după cum se poate vedea în capitolul 2 versetul 10. Prin urmare, este fals să spui că toți cei care cred înving obligatoriu. Aceasta dezminte “justificarea numai prin credință”. Tema aceasta este repetată de mai multe ori în acest capitol.
TREBUIE SĂ PĂSTREZI FAPTELE LUI ISUS “PÂNĂ LA SFÂRȘIT”
Acest verset vorbește de la sine. Dezminte complet punctul de vedere protestant.
CEL CARE CREDE TREBUIE SĂ “ȚINĂ” CA SĂ NU PIARDĂ COROANA
În Apocalipsa capitolele 13 și 14, citim despre semnul fiarei și că cei care îl primesc nu vor fi mântuiți. Prin urmare, vedem încă o dată că ceea ce faci va determina dacă ești mântuit sau osândit.
MORȚII SUNT JUDECAȚI DUPĂ FAPTELE LOR
În Apocalipsa capitolul 20, citim despre judecata finală.
Acest verset constituie o dovadă absolută că punctul de vedere protestant despre justificare este nebiblic.
Acesta este doar un alt verset care arată că ceea ce faci te poate exclude de la mântuire.
CEL DREPT SAU JUST CU GREU SE VA MÂNTUI
Versetul spune că “cel drept” cu greu se va mântui. Alte traduceri spun “omul just”. Nu încape îndoială că sf. Petru vorbește aici despre un om justificat din Biserică, deoarece vorbește aici despre judecată începând “de la casa lui Dumnezeu”, care e Biserica.
Există două moduri de a înțelege acest verset, și ambele contrazic ideile de “justificare numai prin credință” și securitate veșnică. Primul este că cel just sau drept din Biserică abia, adică rar va fi mântuit; deoarece majoritatea dintre cei care sunt la un moment dat justificați, cad și nu perseverează până la sfârșit. Ei ajung să comită păcate grave (păcate de moarte). Aceasta coincide cu înțelegerea catolică tradițională că până și majoritatea catolicilor se pierd, deoarece nu le pasă destul sau nu fac ceea ce trebuie să facă pentru a fi mântuiți. Prin urmare, ei își pierd justificarea la un moment dat și mor în starea de păcat de moarte.
Singura interpretare care ar mai putea fi avansată este că “abia” înseamnă cu dificultate: că este greu pentru un om just să fie mântuit. Adică, omul justificat trebuie să facă un efort mare pentru a fi mântuit; nu este asigurat de mântuire numai prin credință sau printr-un decret făcut o dată imediat când el începe să creadă.
FEMEIA ESTE MÂNTUITĂ PRIN NAȘTEREA COPIILOR, DACĂ RĂMÂNE ÎN CREDINȚĂ
Aceasta distruge punctul de vedere protestant despre justificare și mântuire. Indică faptul că persoanele care au credința o pot pierde, și trebuie să continue în sfințenie pentru a fi mântuite. Nu este deloc surprinzător că un protestant care a încercat să răspundă la acest verset într-o dezbatere despre justificare, nu a avut ce răspuns să dea. A spus doar că e “destul de misterios”.
PRIN HARUL LUI DUMNEZEU, TE VEI MÂNTUI FĂCÂND
Aici vedem că omul trebuie să continue în credință pentru a fi mântuit. Prin urmare, poate pierde credința. De asemenea, citim că omul este mântuit făcând lucruri.
Acest verset este foarte important deoarece unii protestanți – care predică falsa doctrină de “justificare numai prin credință” – au obiceiul să contrasteze punctele de vedere catolice și protestante în următorii termeni: Punctul de vedere protestant [spun ei] e doar despre Isus mântuindu-l pe om și făcând toate lucrările; însă punctul de vedere catolic este despre om făcând toate lucrările și mântuindu-se singur. Evident, punctul de vedere catolic nu este despre om mântuindu-se singur, dar că Isus îl mântuiește pe om făcând mântuirea posibilă. Fără Isus, omul nu poate face nimic. Însă, omul trebuie să coopereze cu harul lui Dumnezeu. Dacă omul cooperează și profită de mântuirea pe care Isus a făcut-o posibilă, și face lucrurile pe care Dumnezeu le cere, atunci se va mântui.
În versetul de mai sus, vedem că Biblia învață punctul de vedere catolic; nu este doar despre Isus, fără cooperarea omului. Mai degrabă, lucrările și faptele omului (adică, ceea ce face omul) determină clar dacă el – și alții – vor fi mântuiți. “Protestanții sola fide” devin nevoiți să condange versetul de mai sus ca fiind eretic.
SF. PAUL SE BUCURĂ CĂ A PĂSTRAT CREDINȚA, EVIDENT DEOARECE CREDINCIOȘII O POT PIERDE
ALEXANDRU ARĂMARUL VA FI RĂSPLĂTIT DUPĂ FAPTELE SALE
PENTRU A PRIMI COROANA VIEȚII TREBUIE SĂ ÎNDURI ȘI SĂ REZIȘTI ISPITELOR
Biblia spune că trebuie să reziști tentațiilor și să înduri până la sfârșit pentru a avea viața veșnică.
PĂCATELE TRUPEȘTI PROVOACĂ MOARTEA VEȘNICĂ – PRIN URMARE, NU ESTE NUMAI PRIN CREDINȚĂ
Observați aici că dacă cineva acceptă un păcat de poftă trupească, acesta provoacă moartea. Vorbește în mod evident despre moartea (condangarea) veșnică. Aceasta înseamnă că omul nu este justificat numai prin credință.
Al doilea capitol al lui Iacob distruge cu adevărat ideea protestantă de “justificare numai prin credință” și odată salvat pentru totdeauna salvat. Martin Luther a numit Cartea lui Iacob “o epistolă de paie”, și a vrut să o elimine din versiunea lui a bibliei, până când prietenii lui l-au convins că un asemenea gest ar fi prea radical (a se vedea sfârșitul acestei cărți pentru mai multe detalii despre opiniile lui Luther). Următoarele versete, care resping “justificarea numai prin credință”, reprezintă motivul pentru care Luther a criticat această Carte a Bibliei.
Acesta este singurul loc din întreaga Biblie unde cuvintele “credință” și “numai” (sau “doar”) sunt folosite împreună. Biblia spune că OMUL ESTE JUSTIFICAT PRIN FAPTE ȘI NU NUMAI PRIN CREDINȚĂ.
OBIECȚII
CUM RĂMÂNE CU PASAJELE CARE SPUN CĂ ORICINE CREDE ÎN ISUS VA FI MÂNTUIT?
RĂSPUNS: PENTRU ISUS CRISTOS, A CREDE ÎN EL PENTRU MÂNTUIRE ÎNSEAMNĂ OBLIGATORIU SĂ URMEZI ȘI SĂ PĂSTREZI CUVINTELE ȘI PORUNCILE SALE PÂNĂ LA SFÂRȘIT. ACEST LUCRU ESTE DOVEDIT DE CONTEXTUL IMEDIAT SAU EXTINS, ÎN FIECARE CAZ UNDE ISUS SPUNE CĂ CEI CARE CRED ÎN EL VOR FI MÂNTUIȚI, PE LÂNGĂ TOATE CELELALTE PASAJE DESPRE CARE AM VORBIT DEJA.
PRIMUL EXEMPLU: IOAN 3:16
S-ar putea să vedeți acest verset pe postere la stadioane, la pasaje de autostrăzi, și în multe alte locuri. Protestanții cred că este cel mai bun, sau unul dintre cele mai bune exemple despre învățătura Bibliei că oricine crede este mântuit numai prin credință. Ceea ce nu vă spun ei, sau nu reușesc să perceapă, este ceea ce este afirmat în versetele imediat de după Ioan 3:16.
Este fascinant că tocmai în contextul imediat după Ioan 3:16, vedem referi importante la condarnare pentru fapte rele, precum și la oameni care fac răul, și despre fapte care sunt judecate. Acest lucru arată clar că o credință în Fiul unic al lui Dumnezeu, care va acorda mântuirea, este o credință care trebuie să fie însoțită de perseverență în fapte bune. După cum demosntrează deja celelalte pasaje despre care am vorbit deja, pentru Isus a crede în El spre mântuire înseamnă să păstrezi cuvintele și poruncile Sale. Contextul demonstrează că Ioan 3:16 nu învață “justificarea numai prin credință” sau securitatea veșnică.
AL DOILEA EXEMPLU: ROMANI 10: DE VEI MĂRTURISI CU GURA TA… VEI FI MÂNTUIT
Romani 10:9 este un alt verset pe care protestanții îl citează încercând să demonstreze mântuirea “numai prin credință” în Isus.
Însă, încă o dată, contextul ne arată că înțelegerea protestanță a acestui pasaj este falsă. Ceea ce mulți nu realizează este faptul că pasajul de mai sus (Romani 10:8-10) citează din Deuteronom 30:14 și următoarele. Notele de subsol din biblia ta îți vor arăta trimiterea la Deuteronom 30:14. Ei bine, Deuteronom 30:14 și următoarele vorbesc despre NECESITATEA DE A FACE LUCRĂRILE LUI DUMNEZEU ȘI DE A PĂSTRA PORUNCILE.
Această referire la Deuteronom 30:14 în Romani 10:8-10 arată că pentru sf. Paul și ascultătorii săi, s-a înțeles că a crede spre mântuire înseamnă să urmezi, să păstrezi și să faci lucrările care sunt necesare pentru mântuire. Doar în acest fel credinciosul va trăi și va avea mântuire. Punctul de vedere protestant despre mântuire este o neînțelegere totală a Scripturii, după cum arată din nou și contextul complet al acestui pasaj.
AL TREILEA EXEMPLU: IOAN 5:24
Citind versetul următor izolat, unii protestanți cred că toți credincioșii sunt mântuiți sigur.
Însă doar câteva versete mai târziu, începând cu Ioan 5:28, Isus spune aceasta:
Vedem încă o dată că oamenii vor fi condarnați în funcție de ceea ce au făcut, nu doar dacă au crezut sau nu. În mod neschimbător, pentru Isus, a crede spre mântuire înseamnă să urmezi și să păstrezi cuvintele Sale și să faci lucrările care sunt necesare pentru mântuire.
AL PATRULEA EXEMPLU: IOAN 6:47
Unii protestanți citează acest verset încercând să argumenteze în favoarea “justificării numai prin credință“. Însă încercarea lor este ușor dezmințită când se ia în considerare întregul context din Ioan 6. Aproape întregul capitol vorbește despre cum trebuie nu doar să crezi pentru mântuire, ci și să mânânci trupul Fiului omului pentru a fi mântuit. Prin urmare, nu este numai prin credință. Acest lucru este analizat în secțiunea despre Euharistie, însă vedem iarăși aici un exemplu unde contextul extins dezminte înțelegerea greșită formulată de protestanți.
CUM RĂMÂNE CU EFESENI 2:8-9, “PRIN HAR AȚI FOST MÂNTUIȚI DATORITĂ CREDINȚEI, NU PRIN FAPTE” ?
Necatolicii citează frecvent următorul verset pentru a încerca să dovedească ideea lor că omul este mântuit “numai prin credință”.
Însă și acest argument eșuează. După cum vom vedea, eșuează deoarece acest verset vorbește în mod special despre harul inițial de a primi botezul cu apă. Botezul cu apă nu este o lucrare “de la voi”, ci un sacrament instituit de Dumnezeu. Nicio lucrare nu poate înlocui puterea botezului cu apă. Este spus că mântuiește, deoarece înlătură păcatul originar al omului și îl pune în starea inițială de justificare. Dovada că Efeseni 2:8-9 se referă de fapt la botezul cu apă, se găsește atunci când comparăm pasajul cu Tit 3:5, iar apoi cu 1 Petru 3:20-21.
Priviți:
A se observa că cele două pasaje sunt foarte similare. Ele vorbesc despre același lucru. Ambele menționează despre a fi salvat, și nu prin faptele pe care le-am făcut. Efeseni 2:8-9 descrie aceasta ca fiind mântuit datorită “credinței”; Tit 3:5 descrie ca fiind mântuit prin baia renașterii și reînnoirii Duhului Sfânt. Se referă la același lucru.
Fără îndoială, Tit 3:5 se referă la botezul cu apă, după cum au recunoscut până șu John Calvin și Martin Luther. Și Efeseni 2:8-9 vorbește despre botezul cu apă; diferența este că Efeseni 2:8-9 îl numește “credință” deoarece acceptând botezul te supui credinței; în acest mod omul se alătură credinței, după cum Isus o spune clar în Marcu 16:15 și Matei 28:19: “Predicați evanghelia la toată făptura… botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.” Botezul este descris ca și “credință” de asemenea în Galateni 3.
Vedem că a primi botezul este sinonim cu a primi “credința” în Isus Cristos. Pentru a confirma și mai mult că Efeseni 2:8-9 este despre a fi mântuit prin botez, să extindem comparația.
Aceasta demonstrează că Efeseni 2:8-9 se referă la harul inițial al botezului. Efeseni 2:8-9 nu vorbește despre justificarea în curs de desfășurare a celor care au fost deja botezați, ci pur și simplu despre cum oamenii au fost inițial scoși din păcatul originar și le-a fost dat harul justificării. Nicio lucrare pe care ar face-o cineva vreodată nu poate înlocui apa botezului și harul pe care îl acordă: prima justificare și îndepărtarea păcatului originar. Însă după ce persoana intră în Biserica prin botez (care este lucrarea Domnului), faptele și lucrările devin într-adevăr parte din procesul de justificare, și un factor care va determina dacă își păstrează justificarea. Acest lucru este clar din abundența de pasaje (de exemplu, Iacob 2:24) pe care le-am văzut deja. Prin urmare, argumentul protestant din Efeseni 2:8-9 este doar un alt argument care nu rezistă antunci când se ia în considerare contextul Scripturii.
Botezul nu este o lucrare de dreptate pe care noi am făcut-o; este sacramentul pe care Isus l-a instituit, care revarsă sângele Său mântuitor și curățirea Duhului Sfânt.
CUM RĂMÂNE CU DECLARAȚIA CĂ OMUL ESTE JUSTIFICAT PRIN CREDINȚĂ “FĂRĂ FAPTELE LEGII” (ROMANI 3:28)?
Protestanții citează deseori Romani 3:28 și pasaje similare.
Martin Luther a crezut că acest pasaj învață despre: justificare numai prin credință, în afară de orice considerație despre acțiuni și lucrări omenești. Aceasta este complet greșit. De fapt, a eșua în a înțelege la ce se referă fraza “faptele Legii” reprezintă una dintre cele mai mari concepții greșite din protestantism.
După cum am văzut deja, sf. Iacob spune în Iacob 2:24 că omul este justificat prin fapte și nu numai prin credință. Fraza “faptele Legii” din Romani 3:28 și de pe tot parcursul Noului Testament se referă la legile și prescripțiile Vechiului Testament. “Faptele Legii” se referă la faptele Vechii Legi. Nu se referă la toate faptele și acțiunile omenești. Sf. Paul scria oamenilor care erau lipiți de ideea că sistemul Vechii Legi, cu circumcizia, legile despre alimentele curate și necurate, sacrificiile rituale, etc. este indispensabil.
La asta se referă fraza “faptele Legii” în Romani 3:28 și alte pasaje similare. Acest lucru este dovedit din contextul Cărții către Romani, însă în special din Galateni 2:14. A se observa că este folosită fraza “faptele Legii”, și că se referă în mod special la Legea Veche (Legea Vechiului Testament), nu la toate lucrările sau faptele.
Observați că fraza “faptele Legii” este utilizată în mod clar de sf. Paul pentru a se referi la a trăi “ca un iudeu” (a observa Vechea Lege, circumcizia, etc.). Nu se referă la toate lucrările și faptele omenești. Aceasta este evident pe tot parcursul Cărții către Galateni. Iată un alt exemplu:
După cum vedem încă o dată aici, este clar că atunci când sf. Paul vorbește despre “Lege”, și despre cum niciun om nu poate fi justificat de ea, vorbește despre faptele Vechii Legi: circumcizia, etc. Nu vorbește despre toate faptele! Nicio persoană onestă nu poate nega această realitate. El pur și simplu le sublinia faptul că religia/credința/Biserica lui Isus Cristos are putere de mântuire în ea însăși. Le spune că pentru a obține mântuirea care vine de la Isus Cristos nu trebuie să observe Vechea Lege și sistemul ei. Iată un alt exemplu:
Vedem aici din nou că “Legea” se referă la Vechea Lege: a observa circumcizia, etc. Niciun om nu este justificat de Vechea Lege. De asemenea vedem că sf. Paul vorbea despre Vechea Lege în Romani 3:28 (când folosește expresia “faptele Legii”) dacă privim cu atenție contextul din Romani 3 și 4.
Vedem că tocmai primul verset din Romani 3 se referă la lucrarea de circumcizie din Vechiul Testament. Sf. Paul subliniază iudeilor și altora că nu trebuie să observe aceste prescripții pentru mântuire. Le spune că trebuie să intre în adevărata credință a lui Dumnezeu care a fost dată de către Mântuitor, Isus Cristos.
Filipeni 3 este un alt exemplu care demonstrează la ce se referă Biblia prin “Lege” și “faptele Legii” și a lucra sub Lege. În Filipeni 3, sf. Paul explică faptul că el a fost un iudeu care a observat legea iudaică. Tocmai în acest context el vorbește despre a avea o justificare/îndreptățire care nu este a lui proprie care vine din Lege, ci prin credința în Isus Cristos. În alte cuvinte, declarația sa că justificarea nu este a lui proprie care vine din Lege înseamnă că justificarea nu e din Vechea Lege sau prin faptul că a observat Vechea Lege.
Este evident că atunci când vorbește despre îndreptățire sau justificare (care nu este a lui proprie care vin din Lege) ce vine prin credință, el nu vorbește despre “justificare numai prin credință”. Mai degrabă, el pur și simplu subliniază faptul că Legea iudaică nu justifică și nu este necesară pentru mântuire.
Am văzut deja o abundență de pasaje care dovedesc faptul că acțiunile, lucrările, faptele omenești determină dacă omul care la face are justificare și mântuire. Este sigur că prin “faptele Legii” sf. Paul spune că omul nu este mântuit prin faptele Vechii Legi, ci prin religia lui Isus Cristos.
Ținând cont de toate aceste lucruri, putem vedea ce greșeală tragică și devastatoare au făcut milioane de protestanți prin interpretarea lor greșită. Astfel au ajuns la erorile dezastruoase de “justificare numai prin credință” și securitate veșnică – idei care contrazic întregul conținut al Scripturii, necesitatea de a evita păcatul, parabolele lui Isus, etc.
CAZUL LUI AVRAAM DEZMINTE TEOLOGIA PROTESTANTĂ – DOVEDEȘTE CĂ JUSTIFICAREA NU ESTE UN ACT ÎNFĂPTUIT NUMAI O SINGURĂ DATĂ, CI ESTE CEVA CRESCUT ȘI MENȚINUT PRIN ASCULTARE
Biblia ne spune că Avraam [Abraham] -al cărui nume a fost schimbat din Avram [Abram]- a fost justificat în Geneza 15:6 pentru că a crezut ceea ce Dumnezeu i-a spus despre numărul de urmași.
Trebuie scos în evidență faptul că, în teologia catolică, justificarea dată în Vechiul Testament este inferioară față de adoptarea ca fii ai lui Dumnezeu care este dată în Noul Testament. Indiferent de aceasta, următoarele puncte despre justificarea lui Avraam din Vechiul Testament – ceva care este adus în discuție în mod repetat în Noul Testament – sunt suficiente pentru a dezminți complet încă o dată poziția protestantă despre justificare.
Avraam a fost justificat în Geneza 15:6. Dacă, așa cum susțin protestanții, justificarea nu este un proces, ci un eveniment înfăptuit o singură dată în care Dumnezeu atribuie (aplică) unei persoane justificarea, datorită numai credinței, atunci Avraam nu ar fi putut să fie justificat înainte sau după Geneza 15:6. Este destul de simplu. Însă Biblia învață că Avraam a fost justificat atât înainte cât și după Geneza 15:6.
1. Evrei 11:8 învață că Avraam l-a crezut pe Dumnezeu -și a fost justificat- atunci când Dumnezeu l-a chemat inițial să meargă într-o țară necunoscută. Acest lucru a avut loc în Geneza 12.
Prin urmare, Avraam a fost justificat prin credință în Geneza 12, trei capitole (și probabil ani) înainte să îl creadă pe Dumnezeu (despre câți descendenți va avea) în Geneza 15:6, moment în care a fost justificat din nou. În cazul în care cineva crede că această credință a lui Avraam în Geneza 12 nu l-a justificat, trebuie scos în evidență faptul că Evrei 11 vorbește doar despre credința justificatoare. Astfel, nu există nicio îndoială că Evrei 11:8 învață că Avraam a fost justificat prin credință în Geneza 12.
2. Biblia învață că Avraam a fost justificat din nou (pentru a treia oară) în Geneza 22, când l-a oferit pe fiul său Isaac pe altar.
Așadar, pentru a afișa acest lucru cât mai simplu posibil: Biblia învață că Avraam a fost justificat de trei ori (în trei momente diferite):
1) în Geneza 12:1-4 (a se vedea Evrei 11:8 – “Prin credinţă, Avraam… a ascultat”);
2) în Geneza 15:6 (a se vedea Geneza 15:6 – “a crezut… și i s-a socotit aceasta ca justificare”);
3) în Geneza 22:10 (a se vedea Iacob 2:21 – “Avraam, părintele nostru… pentru fapte a fost justificat”).
Aceasta dovedește că justificarea nu este un eveniment ce poate fi înfăptuit o singură dată cum susțin protestanții, ci mai degrabă un proces. Arată că justificarea este un proces care este CONFIRMAT ȘI CRESCUT PRIN CONTINUAREA DE A CREDE ȘI PRIN ACȚIUNI ASCULTĂTOARE REPETATE. De fapt, abia în Geneza 22, după ce Avraam l-a oferit eroic pe fiul său pentru sacrificiu ca ascultare față de porunca lui Dumnezeu, Dumnezeu jură să binecuvânteze urmașii lui Avraam (Geneza 22:16-17). Acțiunea ascultătoare a lui Avraam a pecetluit credința sa și i-a crescut/confirmat/menținut justificarea.
Înțelegerea acestui proces despre justificarea lui Avraam este foarte importantă. Înțelegerea acestui punct oferă cheia pentru a înțelege un alt punct, care a fost o sursă de confuzie pentru mulți. Acel punct are de a face cu motivul pentru care Biblia pare să scoată în evidență, într-un loc, faptul că Avraam nu a fost justificat prin fapte (Romani 4), în timp ce în alt loc spune și scoate în evidență că a fost justificat prin fapte (Iacob 2:21-24). Învățătura Bibliei despre justificarea lui Avraam precum și punctele despre care am discutat deja când am vorbit la ce se referă Biblia prin “faptele Legii”, dezvăluie răspunsul simplu la această dilemă aparentă.
În Romani 3 și 4, sf. Paul scrie oamenilor despre faptele Vechii Legi. După cum a fost menționat deja, el vorbește oamenilor care credeau sau erau preocupați că mântuirea este legată de sistemul Vechiului Testament despre circumcizie etc. Pentru a dovedi acestor oameni că justificarea nu este indisolubil legată de Legea Veche, circumcizie, etc. – de care mulți erau atât de atașați – sf. Paul dă exemplu despre cum Avraam a fost justificat de credința sa în Geneza 15:6, înainte de a fi circumcis în Geneza 17:
Prin urmare, vrea să spună că dacă Dumnezeu îl poate justifica pe Avraam prin credință înainte de circumcizie (după cum arată acest exemplu), atunci vă poate justifica și pe voi, dacă vă supuneți credinței lui Isus și aruncați deoparte circumcizia, etc. Tocmai aceasta le spunea. Trebuie înțeles acest lucru când se citește capitolul respectiv. Nu spunea că dacă te supui lui Isus și credinței Sale niciuna dintre acțiunile, faptele sau păcatele omenești nu îți vor afecta justificarea!
Prin urmare, atunci când sf. Paul spune următoarele în Romani 4:1-4…
… vorbește evident pentru a contrasta sistemul și faptele Vechii Legi, față de puterea pe care Dumnezeu o are pentru a-i justifica pe cei care acceptă credința Sa în exteriorul acelui sistem de fapte ale Vechiului Testament. Tocmai acesta este contextul și subiectul. El nu învăța că justificarea prin credința în Isus este independentă de toate acțiunile și faptele omenești.
Dar în Iacob 2, subiectul și contextul sunt diferite. Iacob 2 se preocupă să-i învețe pe creștini faptul că a lor credință în Isus nu este de ajuns. Este vorba despre viața creștină și despre viață în general, nu despre a-i învăța pe oameni că Vechiul Testament nu este obligatoriu. S-ar putea spune cu adevărat că în Iacob 2 subiectul este același cu problema despre care vorbim, ideea protestantă că omul este justificat “numai prin credință” în Isus. Iar tocmai această idee protestantă este denunțată ca fiind complet falsă.
Așadar, putem vedea cum protestanții au înțeles complet greșit aceste pasaje din Scriptură. Făcând aceasta ei au construit o falsă religie și o falsă Evanghelie care contrazice direct întregul mesaj al Scripturii.
Biserica Catolică tradițională a rămas credincioasă învățăturii biblice despre justificare deoarece este unica Biserică adevărată. Este necesar pentru mântuire să aparținem acestei Biserici.
Tradus din cartea “The Bible Proves the Teachings of the Catholic Church” [Biblia dovedește învățăturile Bisericii Catolice]. Aproape toate citatele din această secțiune provin din versiunea 1611 [engleză] King James a Bibliei, o traducere protestantă celebră. Această versiune a fost aleasă pentru a dovedi acest punct protestanților, folosind o biblie protestantă.